Pečící, grilovací kámen s obvodovou drážkou je vylepšenou verzí klasického pečícího, grilovacího kamene hladkého. Drážka slouží k zachycení omastku a šťávy z grilovaných potravin, které díky drážce neteče mimo kámen, do ohniště nebo na plochu okolo grilovacího kamene. Šťávu a omastek lze znovu využít k potření grilovaných potravin.
Hranaté grilovací, pečící kameny s drážkou vyrábíme ve třech standardních tloušťkách kamene, žuly a to 3, 4 a 5 cm a v šesti standardních rozměrech kamene 30 x 40 cm, 30 x 50 cm, 40 x 40 cm,40 x 50 cm, 40 x 60 cm a 50 x 50 cm. Na zakázku vyrobíme hranatý pečící kámen libovolného rozměru i tloušťky kamenné desky.
Hranaté grilovací kameny se používají samostatně nebo vložené do železného rámečku nebo stojánků, položené na hraně ohniště nebo zabudované do kamenných nebo zděných krbů, grilů a udíren. Rámečky i stojánky ke grilovacím kamenům dodáváme včetně mřížky, která přispívá k rovnoměrnějšímu přenosu tepla po kameni. hranaté grilovací kameny s drážkou atypických rozměrů kamenné desky si můžete objednat na telefonním čísle +420 725 969 561 nebo na emailu dvorak@kamenictvi-dvorak.cz.
Pozor - praskání kamene není na škodu. Pokud se vám na pečícím, grilovacím kameni objeví po několika použitích drobná prasklina, nejedná se o závadu, ale o reakci kamene na tepelnou roztažnost kamene při jeho zahřívání a chladnutí. Není důvodem k reklamaci a nijak se tím nesnižuje užitná hodnota, funkčnost a možnost pečící kámen dále používat. Nemusíte se bát, že kámen praskne celý a rozpadne se. Pečící kámen je ideální zahřívat postupně a po ukončení pečení nebo grilování jej nechat opět postupně samovolně vychladnout. Rozhodně nechlaďte pečící, grilovací kámen politím studenou vodou. V tomto případě by mohlo dojít k rozšíření a prohloubení praskliny v kameni.
Čím topit pod pečícími kameny!!!
Pod pečícími kameny se topí dřevem, ideálně měkkým a je nutné je zahřívat postupně, nejlépe z jedné strany. Dřevo nevydává v krátké době vysoký žár. Pečící kameny nepraskají. Po ukončení grilování necháme grilovací kámen samovolně vychladnout. Nezchlazujeme ho prudce například politím studenou vodou. Opět by mohlo dojít k prasknutí pečícího kamene.
Pod pečícím kamenem netopíme uhlím.
Pod grilovacími kameny se netopí uhlím, kámen by se rychle nerovnoměrně zahříval a mohlo by dojít k jeho popraskání. Prasknutí grilovacího kamene v případě, že se pod ním topilo uhlím není důvod k uznání reklamace!